Jessica J.J. Lutz
Jessica J.J. Lutz

News

My Dutch novel 'De Nederlandse Bruid' (A Bride from Holland) came out in November 2014 and sold out within two months. 

Over mij

Mijn arme zusjes klagen nog steeds over hoe ik er vroeger van genoot om hen bang te maken. Urenlang kon ik wachten op mijn kans, ergens stilletjes verborgen, mijn prooi beloerend tot het moment daar was om toe te slaan. Hun gegil klinkt me nog in de oren en met moeite kan ik een lach onderdrukken. Destijds was mijn favoriete schrijver Edgar Allen Poe.

Al sinds mijn tienerjaren droom ik ervan om boeken te schrijven. De kosmos gebood dat ik eerst als journalist zou leren kijken, luisteren, meeleven, haten, huilen, lachen, en natuurlijk schrijven. Twee decennia lang heb ik verslag gedaan van conflicten in Turkije en de omliggende landen. Ik heb het overleefd om door mijnenvelden te lopen, direct beschoten te worden, tussen twee schietende partijen beland te zijn, geslagen en opgesloten te worden door de politie, en, last but not least, een prachtige dochter ter wereld te brengen. Na al deze wapenfeiten geef ik eindelijk dat oude verlangen een kans om werkelijkheid te worden.


Een mens heeft de geesten van Poe, of andere bovennatuurlijke helpers niet nodig om anderen bang te maken. Dat heb ik in al die jaren wel geleerd. De werkelijkheid is goed genoeg. Dus ook in mijn werken van fictie hou ik me aan de realiteit. 

Nog een woordje over waar ik leef: reizend van de Lage Landen aan de Noordzee was het liefde op het eerste gezicht tussen mij en Istanbul. Deze stad kan me doen duizelen. Hij –of zij- is mysterieus, vol kruidige geuren, verkeerslawaai en de galmende stemmen van straatventers. De horizon van koepels en minaretten is in geen eeuwen veranderd, al wordt hij nu bedreigd door hebzucht. Dit is een stad van sultans en gelukszoekers, van krotten, paleizen en trendy kroegjes. De wateren van de Bosporus zijn betoverend mooi, en de zeeën van beton kunnen je doen wanhopen. Sinds 1989 noem ik Istanbul ‘thuis’.